Najznámejšie parížske pamiatky - Eiffelova veža


Asi najznámejším monumentom Paríža vôbec je 324 metrov vysoká Eiffelova veža postavená zo železa, prezývaná "Železná dáma" (La Dame de Fer). Nachádza sa na Champ de Mars na ľavom brehu rieky Seiny. Eiffelovu vežu navštívi ročne vyše 6 miliónov návštevníkov.

Veža je trojposchodová, hore sa dá dostať pešo po schodoch i výťahom. Schody vedú len do druhého poschodia, výťahy z prízemia aj do prvého a druhého poschodia, do tretieho poschodia jede zase iný výťah. Výťahy sú celkom tri - vo východnom, severnom a západnom piliermi.

Eiffelova veža bola navrhnutá architektom Gustavom Eiffelom (autorom Sochy slobody) na počesť 100. výročie Veľkej francúzskej revolúcie a Svetovej výstavy v roku 1889. V čase vzniku bola najvyššou stavbou sveta. Pôvodne bola veža postavená iba na obdobie 20 rokov. Medzitým získala ale svoj význam ako meteorologická stanica, preto zostala zachovaná. Neskôr sa stala veža tiež centrom letovej prevádzky a rozhlasového a televízneho vysielania.

Pôvodne sa veža Parížanom nepáčila, bola považovaná za škaredé monštrum, architekti, spisovatelia a ďalší umelci (Maupassant, Dumas ml., Gounod) sa spojili v akcii "300" za odstránenie tejto „železnej obludy“. Roku 1909 mala byť veža zbúraná z dôvodu prejdenej koncesie. Začiatkom 20. storočia sa ale začala objavovať na obrazoch (Pissaro, Utrillo, Seurata, Delaunay) a začali ju oslavovať i básnici (Cocteau, Apollinaire). A tak si našla svoje miesto v tomto romantickom meste a stala sa neoddeliteľnou súčasťou parížskej panorámy.

V roku 1923 bola Antoinom Bourdellem pod Eiffelovu vežu umiestnená busta Eiffela, ako ocenenie za jeho prácu.