Najznámejšie parížske pamiatky - Sacré-Coeur

Bazilika Sacré-Coeur je postavená v novorománska-byzantskom štýle s obrovským zvonom a v roku 1919 bola zasvätená Srdcu Ježišovmu. Kňazi sa tu dodnes vo dne v noci modlia za duše zomrelých. Na širokých schodoch pred vchodom môžete presedieť celé hodiny a tešiť sa z najkrajšej panorámy v Paríži. Interiér baziliky síce nie je tak impozantný ako iné kostoly v meste, ale návštevníkov sem láka predovšetkým práve panoramatický výhľad. Zvlášť pri západe slnka sa hlbšie vryje do pamäti ako len máloktorá parížska pamiatka.

Najpútavejším prvkom interiéru je asi klenutá krypta. Dvere vstupného portika dekorujú nádherné bronzové reliéfy s výjavmi z poslednej večere a ďalšími scénami zo života Krista. Typicky vajcovitá kupoly baziliky je po Eiffelovej veži druhú najvyššou vyhliadkou v Paríži. Na vrchol vedie točité schodisko a za jasného dňa dohliadnete až do vzdialenosti 48 kilometrov. Najvýznamnejšia socha v bazilike znázorňuje žehnajúceho Krista. Ďalšou zaujímavosťou je, že v jednej z kaplniek je uložené srdce Alexandra Legentila, jedného z mecenášov Sacré-Coeur.

Prekrásna zvonica, ktorú navrhol Lucien Magne, bola vztýčená v roku 1904 a dosahuje 80 metrov. Vnútri je zavesený jeden z najťažších zvonov na svete, 19 ton vážiaci La Savoyarde. Bol odliaty v roku 1895 v Annecy. Nad hlavným vchodom sa vynímajú pôsobivé bronzovej sochy francúzskych svätcov, ktoré odlial H. Lefebvre. Jedna predstavuje Janu z Arku a druhá sv. Ľudovíta. Architekt Paul Abadie (1875 - 1912) zakomponoval do návrhu zmes kopúl, vežičiek a klasicistických prvkov. Kameň zo Chateau-Landon keď navlhne vylučuje vápenec, ktorý sfarbuje priečelie na bielo. Ak sa chcete vyhnúť výstupu do strmého kopca, využite lanovku a cestou sa kochajte pekným výhľadom.