Zámocké záhrady vo Versailles

Zámocké záhrady vo Versailles sú samé o sebe vyčerpávajúcou kapitolou - sú naozaj prekrásne! Počas úpravy okolitej krajiny bol na ploche o rozlohe asi 815 hektárov vytvorený rozsiahly rad formálnych záhrad so sochami a fontánami, postavený skleník, založené záhradky, rozľahlé umelé jazero a dokonca zoologická záhrada.

Záhrady sa rozkladajú na ploche 100 hektárov od západného priečelia zámku a navrhol ich záhradný architekt Le Notre. Ich francúzsky formálny štýl, šľachtená podoba a strohá symetria, tak typická pre záhrady 17. storočia, dokonale odráža klasický ideál tej doby. Lesy okolo zámku boli podľa potreby presadené a upravené. Veľký kanál (Grand Canal) slúži ako ústredný prvok a v jeho okolí sú umiestnené vodné nádrže, fontány, sochy, kvetinové záhony, trávniky, lesíky a tienisté zákutia. 300 najobdivuhodnejších plastík zdobí vo Versailles vodnú záhradu, pyramídovú fontánu v Severnej záhrade a Appollónovu fontánu v Apollonovom jazierku na konci Kráľovskej triedy a na začiatku Veľkého kanála.

Medzi najúžasnejšie sochy patrí predovšetkým postava Apolóna riadiaceho víťazne slnečný voz. Vodná cesta za Severnou záhradou vedie priamo k Neptúnovmu jazierku, ktorého ústrednou témou je súsošie je obklopené 22 fontánami. Každá z fontán má mramorovú nádrž podopieranú okúzľujúcimi bronzovými sochami detí.

Vo formálnej schéme záhrady je ukrytá celá rada letohrádkov, vrátane lesíku zdobeného mušľami, skalkami a okrasnými lampami, kde členovia kráľovského dvora v lete tancovali. Záhradníci tu každoročne vypestujú 150.000 kvetov.